BİGEP NEDİR?

BİGEP NEDİR?

19.12.2023 118

BAŞARIYI İZLEME VE GELİŞTİRME PROJESİ (BİGEP)

2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren ilimizde uygulanacak olan Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) kapsamında akademik alandaki mevcut durumun belirlenmesi ve iyileştirilmesi, bu kapsamda yapılabilecek çalışmaların Şanlıurfa İl Millî Eğitim Müdürlüğü Stratejik Planı doğrultusunda planlanması ve hayata geçirilmesi projenin gerekçesini oluşturmaktadır. Bu kapsamda; yönetici ve öğretmenlerin mesleki bilgi ve deneyimlerinin artırılması, velilerin eğitim öğretim sürecine aktif biçimde katılımlarının sağlanması ve öğrencilerin akademik alandaki başarısının artırılmasına yönelik planlanan faaliyetlerin İlimizdeki eğitim öğretim kurumlarında yaygınlaştırılmasının ilimizin eğitim potansiyelinin artırılmasına dayanak oluşturacağı öngörülmektedir.

1.3. Projenin Genel Amacı

Günümüzde bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin artması, bu gelişmelere entegre olabilecek ve katkı sunabilecek bireylerin yetişmesi ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Öğrencilerin akademik gelişim süreçlerinde, ulusal ve uluslararası eğitim platformlarında kabul gören öğrenen profiline sahip olmaları önem kazanmıştır. Bu kapsamda; öğrencilerin öğrenmeyi öğrenen, bilgiye ulaşabilen, iletişim kurabilen, iş birliği yapabilen, 21. yüzyıl becerilerine sahip bireyler olabilmeleri için eğitim ortamlarının düzenlenmesi ve akademik gelişimlerini destekleyen fırsatların sunulması gerekmektedir.

Eğitimde yeni bakış açısıyla kaliteyi yükseltmeyi ve Şanlıurfa’nın akademik başarı potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefleyerek; ilimizdeki okul/kurumlarda eşit eğitim ortamlarının ve fırsatlarının sunulmasını amaçlayan Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP), kurumlar/okullar arasındaki imkân farkını en aza indirmeyi hedeflemekte olup Şanlıurfa’da eğitim birliğini temele almaktadır. Öğretmenler arasında akademik bilgi paylaşımlarının yapılması, meslekî gelişimlerine katkıda bulunulması ve öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanmasının yanında diğer okul/kurumlardaki öğrencilerle de iletişimlerine fırsat sunulmaktadır. Bu paylaşımlar, eğitim alanında bir sinerji ve motivasyon iklimi oluşturmakta, okul/kurumların birlik olarak hareket etmelerini sağlamakta ve akademik başarısı güçlü bir eğitim ailesi oluşturmaktadır.

Şanlıurfa ilinde, eğitim öğretim faaliyetlerinde üst politika belgeleri göz önünde bulundurularak öğretmen, yönetici ve öğrenciler arasında sinerji oluşturulması; iletişimin güçlendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimin artırılmasına yönelik faaliyetler planlanmıştır. İlgili faaliyetlerin uygulama sürecinde okullarımızda/kurumlarımızda etkili ve iş birlikli eğitim- öğretim ortamlarının düzenlenmesi, çağın gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip bireylerin yetiştirilmesi, BİGEP aracılığıyla gerçekleştirilecek faaliyetlerin izlenmesi, geliştirilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır.